Hudvård

Huden och hudvård

Många ingredienser i hudvårdsprodukter uppmärksammas idag av internationella kemikalieinspektioner. Vi vet idag att många produkter i hudvård är skadliga och svåra att bryta ner. Både för våra kroppar men också för miljön. I Sverige omsätter vi ca 16 miljarder kronor/år på hud- och kroppsprodukter. Svenskarna använder 4-12 produkter/person och dag. Huden är människans största organ och vi vet att det vi lägger på vår hud går in i våra blodbanor. Har du koll på vad dina hudvård- och kroppsprodukter innehåller? Läs innehållsförteckningen på baksidan av dem!


Hudvårdsrutiner steg - för steg


För att ta bort dagens smuts är det RENGÖRANDE steget en viktig del i hudvården. Rengör huden på kvällen - på morgonen är huden inte smutsig och den behöver det skydd den skapat under natten inför dagen! Bra rengöring innehåller vegetabiliskt fett, då en helt vattenbaserad produkt tenderar att torka ut huden och ta bort dess skydd. Tips! Är det något du verkligen ska satsa på i hudvården så är det en bra rengöring! Rengör ansiktet med en rengöringsmjölk eller tvättgelé, alternativt en blandning av vegetabiliska oljor.


Tvätta av ansiktet med svamp eller tvättlapp - det behövs till en fettbaserad produkt. För en mild peeling, blanda peeling i rengöringen eller oljan. 


Ansiktsvatten är inte en direkt rengöringsprodukt men tillhör alla tre stegen. I den dagliga hudvården skall man fukta huden lätt med ansiktsvatten för att öppna upp porerna inför applicering av de produkter du vill tillföra huden samt att stänga porerna igen efter applicering.


Applicera serum, fuktkräm eller vegetabilisk olja anpassad för din hudtyp. Vill du veta mer vilken hudtyp du tillhör boka in en kostandsfri konsultation.


Vid hudproblem eller för att vitalisera huden ska du lägga vikt på de VÅRDANDE stegen. Här ingår ansiktsoljor, serum och ansiktsmasker. Vårdande produkter kan användas regelbundet eller som en kur.


Till sist har vi det SKYDDANDE steget, som ska hjälpa huden stå emot de yttre påverkansfaktorerna. Använd ett fetare skydd vid lägre temperaturer. Det är också bra att växla mellan fukt och fett, exempelvis fukt på dagen och fett på natten eller tvärtom. Huden kan behöva lite omväxling!


I det skyddande steget ingår vegetabiliska oljor, ansiktskrämer, solskydd och foundations. Vad du än väljer är det viktigt att porerna inte täpps till, huden skall andas! Intressant är att många rena vegetabiliska oljor, som jojoba och oliv, hatvorn och morot, har ett lågt naturligt solskydd.


Bra kosttillskott för hudens hälsa: Havtornsjuice, havtornspulver och havtornsolja som innehåller myckert av det kroppen behöver.